Løb – for mange et nærmest uoverskueligt projekt som synes nærmest dødt inden du overhoved er kommet i gang. Løbeskoene er købt, men aldrig brugt.
Men hvorfor ikke bare bare bygge videre på de gode vaner med at udnytte gå som motionsform!.
Powerwalking (gå i frisk tempo) er et glimrende alternativ til løb og for mange slet ikke så uoverskueligt at gå i gang med. For de fleste når de først kommer ind i vanen er det måske lige frem dejligt at komme ud – især nu mens vejret er godt.
Sammenlignet med løb er powerwalk et glimrende alternativ, da meget tyder på at rent sundhedsmæssigt opnår op til omkring 80% af de samme sundheds gevinster ved bare at gå frisk til som man gør ved at løbe.
Hvad stopper dig i at starte med at løbe eller powerwalke?
Mange synes desværre fejlagtigt at være af opfattelsen at løb og motion er dårligt for kroppen og dens led, især pga de mange stødbelastninger som går op igennem kroppen ved løb. Man kan derfor være nervøs for at slide unødigt på knæ og ryg – og muligvis er man allerede kendt med begyndende slidgigt i knæ, hofte eller ryggen.
Forskning tyder dog kraftigt på at der ikke er nogen acceleration af nedslidning (slidtgigt) af knæene ved løb – selv i gruppen af elite motionister synes dette ikke at være tilfældet.
Så må jeg løbe med slidgigt i knæet eller ondt i ryggen?
Det korte svar er ja, men belastningen, distancen, tempo mm skal styres af gener og smerter ved løb (eller gang) og ikke så meget af risikoen for forværring af slidgigt.
Har du gener og smerter ved gang eller løb kan du med fordel tænke i forebyggende / genoptræning inden opstart. Mange vil med den rigtige tilgang kunne træne sig i stand til at kunne løbe hvis det tilrettelægges rigtigt – mange skal dog ikke bare gå i gang med løbetræning såfremt de har smerter og gener forbundet hermed.
Det samme kan også gælde for Powerwalking – den fejl mange begår er at de starte med at ligge for stor belastning i form af distance, tempo og eventuelt udfordrende terræn på for hurtigt – tænkt lidt på det som når man skal træne op til et maraton, så starter man heller ikke med at løbe et halvmaraton på første træningstur. Start derfor ud med gåture i mindre omfang inden du ligger ud med vandring 20km om dagen i Sveriges bjerge.
Har du smerter og gener ved løb, som du har svært ved at komme af med er det oplagt at få professionelt hjælp.
Hos Kiropraktor Østerbro er vi eksperter i behandling af sports- og idrætsskader og kan hjælpe dig med genoptræning så du kan komme tilbage til din sport hurtigst mulig. Vi tilbyder desuden muligheden for ultralydsscanning uden ventetid således at du kan få klarhed over årsagen til dine idræts- eller sportsskade og vi sammen kan få lagt en plan for genoptræning.